Hozzávalók:
- 2 közepes vöröshagyma (de szerintem póréhagymával még finomabb lesz, kipróbálom majd úgy is)
- 2 ek vaj v. zsír
- 50 dkg (tönkölybúza)liszt
- 2,5dkg élesztő
- 2 kiskanál só
- 1 ek + 1 csipetnyi cukor (nádcukor ha van...)
- 2-2,5dl zabtej vagy víz
- 2 ek zabtej (vagy sima tej, ha nincs allergia és nagy a gyerkőc...)
- köménymag vagy pirospaprika
Elkészítés:
A langyos zabtejbe vagy vízbe tegyünk egy csipetnyi cukrot, adjuk hozzá az élesztőt, és meleg helyen futtassuk fel (Én a villanysütőt szoktam a minimális 50fokra állítani, ott mesésen felfut és megkel bármi. Utána meg úgy is szükség lesz a sütőre).
Közben üvegesre sütjük a hagymát. Ha póréhagymával csináljuk, azt mindenképp vajon pirítsuk, a vöröshagymát én kacsazsíron sütöm. Ha valaki szereti, tehet hozzá köményt is.
Egy tálba tegyük a többi hozzávalót, keverjük őket össze. Öntsük hozzá a felfutott élesztőt a zabtejjel, és a hagymát a zsiradékkal együtt. Dagasszuk jól meg, majd meleg helyen letakarva kelesszük míg kb duplájára nő. Ezután lisztes kézzel gömbölyítsünk belőle cipókat vagy kisebb pogácsákat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a zabtejjel, éles késsel vágjuk be a tetejüket, majd szórjuk meg köménnyel vagy kis pirospaprikával (vagy ízlés szerint akár sajttal is, ha nem tejérzékeny a fogyasztó :) ). Hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik 180-190 fokra, majd süssük őket, míg szép piros nem lesz a tetejük.
Vigyázat, gyorsan fogy :)
Jó étvágyat!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése