2010. május 20., csütörtök

Hagymás cipócskák

A múlt heti klubba egy tejmentes rágcsát sütöttem, és nagy sikere volt, úgyhogy gondoltam megosztom itt is :) Íme:
Hozzávalók:
  • 2 közepes vöröshagyma (de szerintem póréhagymával még finomabb lesz, kipróbálom majd úgy is)
  • 2 ek vaj v. zsír
  • 50 dkg (tönkölybúza)liszt
  • 2,5dkg élesztő
  • 2 kiskanál só
  • 1 ek + 1 csipetnyi cukor (nádcukor ha van...)
  • 2-2,5dl zabtej vagy víz
tetejére:
  • 2 ek zabtej (vagy sima tej, ha nincs allergia és nagy a gyerkőc...)
  • köménymag vagy pirospaprika

Elkészítés:
A langyos zabtejbe vagy vízbe tegyünk egy csipetnyi cukrot, adjuk hozzá az élesztőt, és meleg helyen futtassuk fel (Én a villanysütőt szoktam a minimális 50fokra állítani, ott mesésen felfut és megkel bármi. Utána meg úgy is szükség lesz a sütőre).
Közben üvegesre sütjük a hagymát. Ha póréhagymával csináljuk, azt mindenképp vajon pirítsuk, a vöröshagymát én kacsazsíron sütöm. Ha valaki szereti, tehet hozzá köményt is.
Egy tálba tegyük a többi hozzávalót, keverjük őket össze. Öntsük hozzá a felfutott élesztőt a zabtejjel, és a hagymát a zsiradékkal együtt. Dagasszuk jól meg, majd  meleg helyen letakarva kelesszük míg kb duplájára nő. Ezután lisztes kézzel gömbölyítsünk belőle cipókat vagy kisebb pogácsákat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a zabtejjel, éles késsel vágjuk be a tetejüket, majd szórjuk meg köménnyel vagy kis pirospaprikával (vagy ízlés szerint akár sajttal is, ha nem tejérzékeny a fogyasztó :) ). Hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik 180-190 fokra, majd süssük őket, míg szép piros nem lesz a tetejük.

Vigyázat, gyorsan fogy :)
Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése